dissabte, 20 de novembre del 2010

Non bis in idem. No al Màster d'Advocacia.


Davant la imminent entrada en vigor de la llei 34/2006 sobre l'accés a les professions d'advocacia i procuradoria dels tribunals, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, posem de manifest el següent:
  • Aquesta llei suposa un pas més en l’aplicació del procés de Bolonya que condueix a una constant privatització de l’ensenyament públic, situació que el SEPC i el moviment estudiantil ha denunciat en innombrables ocasions. El fet que es regule l'accés a l'advocacia i la procuradoria amb vista a l'entrada en vigor del nou sistema de graus i el fet que s'amplie als estudiants de Llicenciatura, només respon a amagar una realitat
  • La llei 34/2006 anava dirigida als futurs graduats i, degut a la falta de previsió i retràs, acabarà essent aplicada també a llicenciats. Tot això evidencia una vegada més que els graus per si mateixos no són suficients per acreditar uns coneixements jurídics i han d’anar acompanyats d’un màster o postgrau i la Llicenciatura ha esdevingut homologable a un grau i un post grau.
  • El grau de Dret ha d'atorgar les mateixes competències que donava l'antiga Llicenciatura i no ha de fer falta cap avaluació posterior ni cap postgrau. A més, la formació pràctica ha de formar part dels estudis del Grau i aquests han d'estar tutelats per la Facultat de Dret.
  • L'afany lucratiu de les diverses administracions que entren en joc en aquest Postgrau i les guerres internes que continuen mantenint ens fa pensar que l'únic que els interessa d'aquest sistema és el monopoli d'aquests estudis amb l'única intenció de guanyar diners. Prova d'això és que encara no s'han posat d'acord per establir les competències de l'examen avaluador i ni tant sols s'ha aprovat el Reglament que desenvolupe la llei. A més, aquest Postgrau és només l'avantsala d'un desplegament de diversos postgraus per a regular l'accés a totes les professions jurídiques com el que s'està estudiant per regular l'accés a l'adjudicatura.
  • Així mateix, el caràcter mercantilitzador i la incongruència de la pròpia llei es fan palesos en la possibilitat que futurs treballadors socials o altres graduats provinents de les ciències socials puguen realitzar el Màster a fi de poder exercir com advocats o procuradors. D’aquesta manera, tot i que d’una banda es considera necessari la realització d’un Màster per a completar la formació, també es considera capacitat per exercir d’advocat o procurador qualsevol graduat social cursant l’esmentat Màster de 90 crèdits. Per tant, els actuals estudiants del Pla d'Estudis de la Llicenciatura de Dret som víctimes d'aquesta reforma que respon únicament als interessos mercantilistes, i en aquest cas també corporativistes dels Col·legis professionals.
És per això que demanem:
  1. Que s'amplie la “vacatio legis” a tots aquells estudiants que han cursat la Llicenciatura en Dret.
  2. Que es realitze un nou Pla d'Estudis de Dret, perquè aquest ha de capacitar per a les mateixes competències que la Llicenciatura i els actuals graus no ho fan.
  3. Conseqüentment demanem la derogació d'aquesta llei i l'eliminació de qualsevol examen i/o Màster posterior.
  4. Que es vete l’accés a l’advocacia i procuradoria única i exclusivament pels estudiants de Dret i que es protegisquen la resta de branques naturals del Dret.
Els estudiants no som mercaderia i no hem de pagar la seua crisi. No ens deixarem condemnar dues vegades a pagar per uns estudis que no ens aportaran res de nou, ni a ser dues vegades avaluats per uns mateixos estudis. Non bis in idem!

No a la passantia, no al Màster d'advocacia i procuradoria. En defensa dels estudis de Dret, organitzem la resposta, construïm l'alternativa!