dissabte, 3 de desembre del 2011

Crònica del 17N a València

El passat 17 de novembre, el col·lectiu estudiantil va fer un pas endavant. Tot i que el dia s'alçà gris, açò no fou un impediment per a que la mobilització fos majoritària per part del col·lectiu estudiantil de l'UV - UPV, així com també d'estudiantes de Secundària. Més de 5.000 persones buidaren les aules i prengueren els carrers a l'hora de la manifestació, reivindicant el seu dret a estudiar en una universitat vertaderament pública i de qualitat i protestant per les retallades en l'ensenyament i la creixent privatització.

La mobilització començà ja el dimecres a poqueta nit, quan unes 150 persones acudiren a ocupar la facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. Al matí següent es van fer piquets informatius a les portes de les facultats. La jornada de vaga va ser seguida per la major part dels estudiants i estudiantes, sobretot a les facultats del campus de Blasco Ibáñez, on fins i tot es va aconseguir parar un examen, a la facultat de Socials i Magisteri (on només es van donar quatre classes). El seguiment de la vaga fou de fins al 95% en algunes facultats. Al campus de Tarongers, es feren piquets a diferents facultats i també a la porta dels aparcaments, on alguns cotxes intentaren entrar de forma prou violenta, quasi atropellant diverses persones. Es feu un gran embús a l'Avinguda Ramon Llull per la cua de cotxes. Va acudir la policia nacional i identificà a tots malgrat estar dins el recinte universitari, per la qual cosa acudiren el degà de Dret i la degana d'Economia i convidaren a la nacional a abandonar el recinte.
A les 12.00h, i com estava establert, es va arribar a l'hora de la manifestació amb més i més gent acudint a cada moment. Mentrestant, el rector de la Universtat de València inaugurava el "I Congreso de Cátedras de Empresa" i es reunia amb representant de Telefónica, Bancaixa i demés.
Més de 5.000 persones començaven a marxar des de l'Avinguda Blasco Ibáñez fins a la Plaça de Manises. La manifestació transcorregué amb total normalitat i sense incidents, com s'havia plantejat. Durant el seu transcurs es feren diverses "performances" que feien referència la privatització de la universitat pública mitjançant soterraments i subhastes de títols. En arribar a la fi del recorregut es llegí el manifest, el qual explicava les retallades, els motius, les queixes i les reivindicacions del col·lectiu estudiantil.
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) estem molt contents amb el fruit que ha donat tot el treball que hem fet, sobretot amb l'Assemblea Universitària, i que tenim l'esperança que açò siga un punt de partença, un moment de canvi estructural en moltes mentalitats de joves. Des del SEPC encoratgem el jovent a organitzar-se i lluitar pels drets inalienables a qualsevol estudiant, el que ahir ocorregué és una espurna del que està per vindre.
Per un ensenyament vertaderament públic, per un ensenyament de qualitat.
València, 17 de novembre de 2011
Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans